تبلیغات
معمار کوچک ایپک ایران صنعتی - معماری نور معماری زمان معماری امروز دیروز فردا _ معماری مدرن معماری03

معماری نور معماری زمان معماری امروز دیروز فردا _ معماری مدرن معماری03

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

This orange cube with two large round holes carved out of it is a design showroom in Lyon, France, by Paris studio Jakob + Macfarlane.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Top photograph is by Roland Halbe

The building is located next to a harbour and features a coloured metal mesh façade perforated with circles of different sizes.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Above photograph is by Roland Halbe



The volume is punctured in two places, with the smaller hole at ground level providing an entry point into the building.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The larger hole on the upper corner of the structure creates an atrium and exposes the internal floors and balconies.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The six-storey building is separated into a double-height showroom on the ground floor and offices on the upper levels, with a roof terrace surrounding offices on the sixth floor.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Full-height walls with polygonal apertures have been inserted throughout the showroom, with items displayed in the holes.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Photographs are by Nicolas Borel unless otherwise stated.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

More architecture on Dezeen »

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The following information is from the architects:


The Orange Cube – Jakob + Macfarlane Architects

The ambition of the urban planning project for the old harbor zone, developed by VNF (Voies Naviguables de France) in partnership with Caisse des Dépôts and Sem Lyon Confluence, was to reinvest the docks of Lyon on the river side and its industrial patrimony, bringing together architecture and a cultural and commercial program.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

These docks, initially made of warehouses (la Sucrière, les Douanes, les Salins, la Capitainerie), cranes, functional elements bound to the river and its flow, mutate into a territory of experimentation in order to create a new landscape that is articulated towards the river and the surrounding hills.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The project is designed as a simple orthogonal « cube » into which a giant hole is carved, responding to necessities of light, air movement and views.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

This hole creates a void, piercing the building horizontally from the river side inwards and upwards through the roof terrace.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The cube, next to the existing hall (the Salins building, made from three archs) highlights its autonomy. It is designed on a regular framework (29 x 33m) made of concrete pillars on 5 levels.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

A light façade, with seemingly random openings is completed by another façade, pierced with pixilated patterns that accompany the movement of the river. The orange color refers to lead paint, an industrial color often used for harbor zones.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Above photograph is by Roland Halbe

In order to create the void, Jakob + MacFarlane worked with a series of volumetric perturbations, linked to the subtraction of three “conic” volumes disposed on three levels: the angle of the façade, the roof and the level of the entry.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

These perturbations generate spaces and relations between the building, its users, the site and the light supply, inside a common office program.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The first perturbation is based on direct visual relation with the arched structure of the hall, its proximity and its buttress form.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

It allows to connect the two architectural elements and to create new space on a double height, protected inside the building.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

A second, obviously an elliptic one, breaks the structural regularity of the pole-girder structure on four levels at the level of the façade corner that gives on the river side.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

This perforation, result of the encounter of two curves, establishes a diagonal relation towards the angle. It generates a huge atrium in the depth of the volume, surrounded by a series of corridors connected to the office platforms.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The plan of the façade is hence shifted towards the interior, constructing a new relation to light and view, from both interior and exterior.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

This creates an extremely dynamic relation with the building that changes geometry according to the position of the spectator.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The tertiary platforms benefit from light and views at different levels with balconies that are accessible from each level.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Each platform enjoys a new sort of conviviality through the access on the balconies and its views, creating spaces for encounter and informal exchanges.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The research for transparency and optimal light transmission on the platforms contributes to make the working spaces more elegant and light.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane
The last floor has a big terrace in the background from which one can admire the whole panoramic view on Lyon, la Fourvière and Lyon-Confluence.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The project is part of the approach for sustainable development and respects the following principles:

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Optimization of the façade conception allowing to reconcile thermal performance and visual comfort with an Ubat < 0,7 W / m2 K and a daylight factor of 2% for almost the total number of offices, a thermo frigorific production through heat pumps on the water level and the replacement of new hygienic air with recuperation of high efficient calories of the extracted air.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Click for larger image

The building is connected to future huge floating terraces connected to the banks of the river/ quays.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Click for larger image

PROGRAM:

commercial: headquarters Cardinal Group, real estate development
cultural: Design Showroom RBC

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Click for larger image

Showroom concept:

This project was about bringing together a showroom dedicated to the world of design objects inside the architecture of an existing building: « The Orange Cube ». The intention was to bring the worlds of Architecture, Design and the uniqueness of the site in Lyon together into one experience.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Click for larger image

JAKOB + MACFARLANE decided to take the language of the Cube, which is based on the fluid movement of the River Saône and in a sense project this movement inside the space of the showroom.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane
Thus imagining the space as an extrapolation of the façade, a virtual three dimensional river or volume containing a long porous wall whose 60 “alvéoles” are filled with furniture. This wall wraps around the space of the showroom forming an L.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The spectator moves from the spectacular entry wall towards more intimate spaces on the river side. Each “alvéole” is unique in seize and form allowing thus an intimate and private view of each design piece.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

The platforms on the floor, made from a series of kitset pants, imagined like islands, can become stages for different thematic presentations.

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

TECHNICAL INFORMATION

Client: Rhône Saône Développement
Dates: competition 2005 – September 2010
Surface: 6300m2

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Click for larger image

Site: Quai Rambaud, Lyon
Program: tertiary
Cost consultant: Michel Forgue

The Orange Cube by Jakob and Macfarlane

Click for larger image
Electrical Engineering: Alto Ingénierie
Acoustic: Avel Acoustique
Structure: RFR GO+
Façade: T.E.S.S



تاریخ : چهارشنبه 11 اسفند 1389 | 10:45 ب.ظ | نویسنده : امیرعلی مهدی کورش حذرخانی | نظرات

  • هاست
  • آپ رنگ
  • کارت شارژ همراه اول